м. Львів, 79000, Україна:
офіс : вул. Городоцька 197/27
тел.: 098 35 68 094, 063 02 43 994,
E-mail: visasto100@gmail.com

пн.-пт. 09:00 - 19:00
сб. 11:00 - 14:00
неділя - вихідний

Як бути веганом в Туреччині? Чи можливо вижити без шашлика?

Туреччина– це не лише чудовий варіант для проведення пляжного відпочинку, але й справжній гастрономічний рай для туриста. Неможливо, вирушивши у відпустку до цієї країни, не набрати декілька кілограм. Харчування в локальних готелях- безперечно на вищому рівні, гості мають можливість смакувати стравами традиційної кухні, свіжими екзотичними фруктами, овочами, морепродуктами, м’ясними блюдами, солодощами та іншими делікатесами. Навіть найвибагливіші гурмани не залишаться байдужими до турецької гастрономії. Не залишаться обділеними в харчуванні й вегетаріанці, навпаки, вони стовідсотково будуть задоволені.

Гастротуризм- один із популярних напрямків туризму в Туреччині. Це й не дивно, достатньо заглянути на місцевий ринок і ви переконаєтеся у величезному різноманітті всіляких продуктів, запашних спецій та готових страв. Яскраві кольори сезонних та екзотичних фруктів, екологічно вирощених овочів апетитно красуються на прилавках. На ринку можна знайти більше ста видів оливок та численні сорти горіхів, насіння соняшнику, гарбуза, чіа, різні крупи, всілякі сухофрукти і місцеві солодощі.

Беззаперечно, Туреччина- едем для як вегетаріанців, так і для тих, хто не може встояти перед ароматним та соковитим кебабом, шашликом та іншими м’ясними стравами.  Для переважної більшості турків і туркень м’ясо- важливий і незамінний продукт у раціоні, адже в силу історичних подій та обставин, цей народ пережив нелегкі часи, коли м’ясо було рідкістю та ознакою розкоші на столі. Можливо історична пам’ять має такий вплив на гастрономічні вподобання, можливо це просто культ м’яса в народі, проте в їхньому щоденному раціоні є й багато вегетаріанських страв, їм до смаку блюда із овочів, круп та бобових.

Якщо вам випаде можливість потрапити на турецьке застілля, то ви матимете змогу побачити і переконатися не тільки в їхній гостинності, але й у тому, що до прийняття гостей ретельно готуються. По-перше, столи прогинаються від наїдків, головним продуктом більшості з яких є саме м’ясо. Особливо полюбляють у Туреччині блюда з індички та курки, господині готують різні варіації страв із птиці, овочевих страв подається значно менше. Проте у молодого покоління погляди й гастрономічні звички змінюються, але все ж у старшого традиційність в їжі ще залишається, особливо у мешканців сіл. З огляду на таке особливе відношення до м’ясних блюд, тут дуже обмежений вибір закладів харчування, що спеціалізуються на веганській чи вегетаріанській їжі. Але і в звичайному пересічному ресторані чи кафе ви зможете замовити собі страву без м’яса.

Ось декілька блюд, які варто спробувати, навіть якщо ви не вегетаріанець: манти- традиційна турецька страва, подача якої нагадує пельмені, проте менші за розміром, ніж ті, які готують в нас на батьківщині. Найпопулярніша начинка –м’ясо, проте можна замовити собі манти із шпинатом чи сочевицею. Поливають страву йогуртом або топленим маслом, але ви можете попросити, щоб вам подали без підливки. В якості гарніру можете спробувати кисир- страву, що готується із пшеничної крупи булгур та овочів. Цікаво спробувати і традиційне блюдо Etsiz sarma. Нагадує воно українські голубці, проте замість капусти тут використовують листя винограду, в яке закручують рис, інколи додають і м’ясо, тому не забувайте уточнювати, які продукти входять в склад страви в офіціанта, особливо якщо не вживаєте м’яса чи будь-яких продуктів тваринного походження. Mercimek köfte- кульки із сочевиці, загорнені в листя салату.  Etsiz sulu yemekleri- це не одна страва, а цілий набір, в основі яких томатне пюре з овочами. Більш повний список вегетаріанських і веганських страв ви можете дізнатися відкривши меню конкретного ресторану чи кафе або ж уточнивши в офіціанта закладу харчування.

Залишити відгук

Ваш імейл не буде опублікований. Обовязкові поля позначені *

×
Any questions?